Adana Altın Koza’da Özel Gösterimler

22 Eylül Pazartesi günü başlayacak 32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, yarışma dışı programıyla da dikkat çekiyor. Özel gösterimlerden belgesel seçkilerine uzanan zengin içerikler, Adanayı bir hafta boyunca sinemanın merkezi haline getirecek.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 22-28 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, yarışmaların yanı sıra özel gösterimler ve belgesel seçkileriyle de dikkat çekiyor. Unutulmaz klasiklerden son dönem öne çıkan uzun metraj ve belgesellere uzanan program, Adanayı bir hafta boyunca sinemanın merkezi hâline getirecek.

 

Ali Özgentürk’ün anısına

Bu yıl kaybettiğimiz yazar ve yönetmen Ali Özgentürk anısına programda, Müjdat Gezenin hayat verdiği ve Bekçi Murtazanın bir fabrikada komik ve katı tavırlarla yarattığı olayları konu alan “Bekçi” (1985) ile Genco Erkal’ın güçlü yorumuyla da unutulmaz olan ve fakir bir köylünün İstanbuldaki zorlu mücadelesini anlatan “At” (1982) yer alıyor.

 

“Aysel, Bataklı Damın Kızı” Adana’da

Sinematek/Sinemaevi iş birliğiyle gösterilecek “Aysel, Bataklı Damın Kızı” (1936), 90. yılına özel restore edilmiş versiyonuyla izlenebilecek. Senaryosu Nâzım Hikmet tarafından kaleme alınan ve yönetmenliğini Muhsin Ertuğrulun üstlendiği filmin başrolünde Cahide Sonku yer alıyor.

 

Programda ayrıca, geçtiğimiz yıl Adana Altın Koza Film Festivalinden ödüllerle dönen iki yapım yeniden izleyiciyle buluşuyor. Türker Süerin Yılmaz Güney Jüri Özel Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kurgu ödüllerini kazanan politik gerilimi Gecenin Kıyısı” (2024) ile Hikmet Kerem Özcan’ın Seyirci Ödülü sahibi kara-komedisi Hakkı” (2024) programda yer alıyor.

 

Belgesel seçkileri

Belgesel özel gösterimlerinde; Burak Gülgenin “Çocuk Yıldızlar” (2025), l Abus Semercinin “Ceyar’ı Kim Öldürdü? (2025), Hasan Basri Özdemir ve Musa Ak’ın “Bir Orkestranın İzinde” (2024), Kenan Dilerin “Kavak Ağacının Gölgesinde”  (2025), Mehmet Önerin “Bir Sözün İzinde” (2025) ve Tahsin Sezerin “Adanada Bir Efsane: Ercan Kont” (2025) izlenebilecek.

 

Bu yıl ayrıca Dört Dörtlük Adanmışlık başlıklı özel belgesel seçkisi sunuluyor. Eylem Kaftan’ın yönettiği “Fısıldayan Duvarlar” (2025), Burhan Doğançay’ın hayatına odaklanırken; Mehmet Gürelinin yönettiği “Sisler Bulvarı’ndan Geçtim: Biket İlhan(2025), bu yılın Orhan Kemal Emek Ödülü sahibi yönetmen Biket İlhan’ın sinemaya girişinden bugüne uzanan kariyer yolculuğunu aktarıyor. Orhan Tekeoğlunun “Sıra Dışı Bir Cerrah” (2024), hekim Ali Akyüz’ün yaşamını anlatırken; Özcan Alperin “Bölük Pörçük – Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi” (2025), Tuncel Kurtizin hayatını arşiv görüntüleri ve tanıklıklarla gözler önüne seriyor.

 

32. Adana Altın Koza Film Festivali

22-28 Eylül 2025

 

WEB | FACEBOOK | INSTAGRAM | X (TWITTER) | YOUTUBE

 

Özel Gösterimler / Uzun Metraj
At | Ali Özgentürk (1982)
Aysel, Bataklı Damın Kızı | Muhsin Ertuğrul (1936)
Bekçi | Ali Özgentürk (1985)
Gecenin Kıyısı | Türker Süer (2024)
Hakkı | Hikmet Kerem Özcan (2024)

 

Özel Gösterimler / Belgesel
Adanada Bir Efsane: Ercan Kont | Tahsin Sezer (2025)

Bir Orkestranın İzinde | Hasan Basri Özdemir & Musa Ak (2025)
Bir Sözün İzinde | Mehmet Öner (2025)
Ceyar’ı Kim Öldürdü? | Gül Abus Semerci (2025)
Çocuk Yıldızlar | Burak Gülgen (2025)
Kavak Ağacının Gölgesinde | Kenan Diler (2025)

Dört Dörtlük Adanmışlık
Bölük Pörçük – Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi | Özcan Alper (2025)
Fısıldayan Duvarlar | Eylem Kaftan (2025)
Sisler Bulvarı’ndan Geçtim: Biket İlhan | Mehmet Güreli (2025)
Sıra Dışı Bir Cerrah | Orhan Tekeoğlu (2024)