Başkan Zeydan Karalar’dan, Cüneyt Özdemir’e ciğer kebabı tüyoları
“Dolaba girmez, ne çok ne az pişirilir, lavaşın içinde kimyonla ve sumaklı soğanla yenir.”
Ünlü televizyoncu Cüneyt Özdemir’in canlı yayında konuğu olan Başkan Zeydan Karalar, Adana’yı, lezzetlerini, festivallerini ve kentin güzelliklerini anlattığı programda, ciğer kebabının özelliklerinin ve sabah erken saatlerde yenmesinin nedeninin sorulması üzerine çeşitli tüyolar verdi. Başkan Zeydan Karalar, “Ciğerin sıcakta yenmesi pek tercih edilmez. O yüzden erken yenir. Ciğer dolaba girmeden doğranır ve pişirilir. Dolaba girerse lezzeti azalır. Ne çok pişirilir, ne kanlı bırakılır. Piştikten sonra lavaşın içinde kimyon atılarak ve sumaklı soğanla yenir” dedi.
Adana
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Lezzet Festivali için kente
gelen ünlü televizyoncu Cüneyt Özdemir’in canlı yayında sorularını yanıtladı.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ni takip ettiklerini ve kendisinin bir
fenomen haline geldiğini gördüğünü ifade eden Cüneyt Özdemir’e samimi yanıtlar
veren Başkan Zeydan Karalar, belediye meclisinde zaman zaman tartışmalar
yaşanabildiğini ancak Adana için birlikte doğru kararları alacaklarına
inandığını belirtti.
LEZZETİN VE
FESTİVALLERİN KENTİ ADANA
Lezzet
Festivali’nin Valiliğin önderliğinde yapıldığını, Adana Büyükşehir
Belediyesi’nin önemli destek verdiğini, kent dinamiklerinin de Adana’nın
tanıtımına katkı sağlamak için birlikte hareket ettiğini kaydeden Başkan Zeydan
Karalar, “Kebap çok önemli bir lezzetimiz ama Adana mutfağı kebaptan ibaret
değil. Başka yüzlerce yemeğimiz, lezzetimiz var. Adana’nın çok sayıda doğal
doğal güzelliği, tarihi dokusu mevcut. Lezzet Festivali Adana’yı bütün dünyaya
tanıtan önemli bir organizasyon. Portakal Çiçeği Karnavalı da Adana’nın
güzelliklerini tanıtmak için önemli fırsatlar sunuyor. Salgın sürecinde bu yıl
yapamadık. Ülke içinden ve yurt dışından yüzbinlerce insanın geldiği bir
karnaval ve kentimizin tanıtımı açısından çok önemli. Aralık sonunda Kebap ve
Şalgam Festivali var. Halkın kendi kendine başlattığı, anonim bir festival.
50-60 bin kişinin kente geldiği bir festival. İnsanlar kebabını, ciğerini yiyip
gidiyor. Bir de Altın Koza Film Festivali var. Adana aynı zamanda bir kültür,
kanat şehri. Sinema sanatı açısından çok önemli bir kent” dedi.
MÜZEYİ
ADANA’YA KAZANDIRANLARA TEŞEKKÜR
Lezzet
Festivali’nin salgın nedeniyle dijital ortamda yapıldığını, somut olarak bir
iki mekanda gerçekleştirildiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, Adana
Arkeoloji Müzesi’nin de bu mekanlardan biri olduğunu belirtti. Cüneyt
Özdemir’in müzeyi çok beğendiğini söylemesi üzerine, Zeydan Karalar, “Sayın
Ömer Çelik’in bu müzenin Adana’ya kazandırılmasında önemli payı var. Kendisine
bir kez daha teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
FESTİVAL BU
YIL DİJİTAL ORTAMDA YAPILDI
Başkan Zeydan
Karalar, Lezzet Festivaline her yıl yüzbinlerce insanın geldiğini ama bu yıl
dijital ortamda düzenlenmesi nedeniyle misafir sayısının çok az olduğunu ancak yine
dijital ortamda milyonlarca kişinin takip ettiğini bildiklerini söyledi. Adana
yemeklerinin tariflerinin verildiğini fakat Adanalı eli değmeden lezzetin biraz
eksik kaldığını vurgulayan Zeydan Karalar, bu yıl ekranlardan seyredenleri,
önümüzdeki yıl Adana’ya davet etti.
ADANA
TOPRAĞINDA YETİŞEN SEBZE VE BİTKİLER, USTALIKLA BİRLEŞİNCE ORTAYA EŞSİZ ADANA
LEZZETLERİ ÇIKIYOR
Adana’da
yapılan yemeklerin dünyada eşi benzeri bulunmadığını belirten Başkan Zeydan
Karalar, dünyanın en verimli ovası Çukurova toprağında yetişen sebzenin,
bitkinin kullanıldığı yemeklerin lezzetinin de çok farklı hale geldiğini, Adana
yemeklerini özel yapan en önemli özelliklerden birinin bu olduğunu söyledi.
Şalgamın son
derece sağlıklı bir içecek olduğundan bahseden Başkan Zeydan Karalar, içerdiği
vitaminlerden dolayı, vücut direncini yükselttiğini ifade etti.
CİĞER KEBABI
NASIL YENİR?
Cüneyt
Özdemir’in ciğer kebabının neden sabah çok erken saatte yendiğiyle alakalı
merakını da gideren Başkan Zeydan Karalar, iyi ciğer ciğer kebabının nasıl
olması gerektiğiyle ilgili tüyolar da verdi. Başkan Zeydan Karalar, “Ciğerin
sıcakta yenmesi pek tercih edilmez. O yüzden sabah erken yiyenler var. Ciğer
dolaba girmeden doğranır ve pişirilir. Dolaba girerse lezzeti azalır. Ne çok
pişirilir, ne kanlı bırakılır. Piştikten sonra lavaşın içinde kimyon atılarak
ve sumaklı soğanla yenir” diye konuştu.
Ödül töreni
nerede yapılmış olursa olsun, Altın Koza deyince aklına direkt Adana’nın geldiğini anlatan Cüneyt Özdemir’e, Adana’yı
ve güzelliklerinden bahseden Başkan Zeydan Karalar, Türkiye’nin bir çok
yerinden insanın, Adana’nın “sihirli” toprağı, suyu, güneşinden ötürü kardeşlik
ve barış içinde yaşadıklarını kaydetti.
Başkan Zeydan
Karalar konuşmasını “Adana’ya gelin ciğerimi yiyin” mesajıyla sonlandırdı.